Δεν χρειάζεται να τον ακυρώσετε, απλώς να τον επαναπρογραμματίσετε.

Κανένα ζευγάρι δε θέλει να έρθει αντιμέτωπο με την αναβολή της ημερομηνίας του γάμου του. Τόσοι μήνες προετοιμασίας μοιάζουν χαμένοι, όμως μερικές φορές η αλλαγή της ημερομηνίας είναι κάτι αναπόφευκτο. Εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και των τεράστιων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει για τις μαζικές συγκεντρώσεις, ίσως κριθεί απαραίτητο να επαναπρογραμματίσετε το γάμο σας.

Είναι λογικό κάτι τέτοιο να σας δημιουργεί άγχος, όμως δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε ως τεράστια καταστροφή, γιατί δεν είναι ακύρωση, αλλά απλώς μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αν έχετε ένα καλό πλάνο, για το πώς να οργανώσετε τον επαναπρογραμματισμό, τότε όλα θα γίνουν ευκολότερα.

covid γαμος

Συνεννοηθείτε με τους συνεργάτες σας

Εάν αναβάλλετε το γάμο σας για περισσότερο από δέκα εβδομάδες αργότερα, τότε θα πρέπει άμεσα να μιλήσετε με τον υπεύθυνο του ανθοπωλείου και των προσκλήσεων. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να κληθείτε να πληρώσετε για προσκλήσεις με την παλιά ημερομηνία και για λουλούδια που δεν θα χρησιμοποιήσετε.

Στη συνέχεια, συνεννοηθείτε με το χώρο, στον οποίο θα γίνει η δεξίωση, ώστε να διαπιστώσετε ποιες μελλοντικές ημερομηνίες υπάρχουν διαθέσιμες. Καλό είναι να είστε ανοικτοί και σε μέρες πέραν του Σαββάτου, καθώς και για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Με δεδομένο ότι ολοένα και περισσότερα ζευγάρια θα επαναπρογραμματίζουν το γάμο τους, πιθανώς θα είναι δύσκολο να βρείτε το Σάββατο που επιθυμείτε.

Γίνετε ευέλικτοι

Εάν σκοπεύατε να πραγματοποιήσετε την τελετή και τη δεξίωση σας σε δύο διαφορετικούς χώρους, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Είναι κάπως απίθανο να μπορέσετε να βρείτε κοινή ημερομηνία για την εκκλησία και το χώρο της δεξίωσης. Καλό είναι, λοιπόν, να μείνετε ευέλικτοι στις επιλογές σας. Μπορείτε τελικά να κάνετε την τελετή στο κτήμα και όχι στην εκκλησία που είχατε προγραμματίσει. Ή να κάνετε την τελετή τη μία μέρα (για παράδειγμα Παρασκευή) με λίγους καλεσμένους και η δεξίωση να γίνει την επόμενη μέρα με όλους σας τους καλεσμένους. Είναι σίγουρο πως όλοι θα δείξουν κατανόηση δεδομένων των συνθηκών.

Καθορίστε τη νέα ημερομηνία με βάση τη διαθεσιμότητα βασικών συνεργατών σας

Πώς, όμως, θα διαλέξετε ανάμεσα σε πολλές πιθανές νέες ημερομηνίες; Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε ρωτώντας τους βασικούς συνεργάτες σας, των οποίων η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη. Ποιοι είναι αυτοί; Ο φωτογράφος και ο DJ γάμου. Πρόκειται για επαγγελματίες, οι οποίοι κάνουν έναν, το πολύ δύο γάμους κάθε Σαββατοκύριακο. Αντίθετα, άλλοι συνεργάτες, όπως τα ανθοπωλεία, οι διακοσμητές και οι εταιρείες ενοικιάσεων, μπορούν να διαχειριστούν περισσότερα events σε μία ημέρα.

Κάντε γραπτές συνεννοήσεις

Τόσο η πρόθεσή σας να αναβάλλετε το γάμο όσο και η νέα ημερομηνία πρέπει να αναφέρονται γραπτώς σε οποιαδήποτε συνεννόηση. Κάποιοι συνεργάτες μπορεί να σας στείλουν νέο συμβόλαιο, ενώ μερικοί άλλοι όχι. Με τους τελευταίους, καλό είναι να κάνετε όλες τις συνεννοήσεις με email, για να είστε καλυμμένοι.

Ενημερώστε τους καλεσμένους σας

Εφόσον είστε σίγουροι ότι θα αναβάλλετε το γάμο σας, σας συνιστούμε να ενημερώσετε τους καλεσμένους σας για το γεγονός, ακόμα και προτού καθορίσετε τη νέα ημερομηνία. Οι καλεσμένοι έχουν και αυτοί άγχος για το τι θα γίνει και για το αν θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουν τα πλάνα τους. Μην περιμένετε μέχρι να μάθετε την ακριβή νέα ημερομηνία, αυτό μπορεί να πάρει καιρό. Ένα ενημερωτικό email για την κατάσταση είναι πάντα καλοδεχούμενο.

Με το νυφικό τι θα γίνει;

Αν ράβετε το νυφικό σας σε κάποια μοδίστρα, καλό είναι να την ειδοποιήσετε για την καθυστέρηση του γάμου. Πολλές μοδίστρες δεν έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα ρούχα και άλλωστε δεν έχει νόημα να αποκτήσετε ένα νυφικό που μπορεί σε μερικούς μήνες, όταν γίνει ο γάμος, να μην σας κάνει τέλεια.

 

Η ψυχραιμία και οι σαφείς συνεννοήσεις θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τέτοιες άβολες στιγμές και όλα θα πάνε καλά. Η ώρα η καλή!